Ce este un instalator sanitar autorizat?

Un instalator sanitar autorizat presupune ca acest instalator a fost certificat si a primit autorizatie din partea ANRE (Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul energiei) sa presteze servicii. Ca instalator sanitar autorizat vei putea obtine numeroase beneficii in piata atat de la clienti cat si de la furnizori. Astfel, un instalator sanitar autorizat va putea presta servicii de 2 tipuri in mod legal:

 • Servicii de proiectare de instalatii
 • Servicii de executare de instalatii

Pentru ambele tipuri de servicii, ANRE pune la dispozitie 2 tipuri de licente cu variante diferite de operare. Important de mentionat este faptul ca studiile superioare sunt obligatorii pentru licenta de proiectare de instalatii. Incepand cu o vechime de la 1 an pana la 2 ani in domeniu, unui instalator ii va fi acordata aceasta licenta pe baza unei examinari.

Pentru executare de instalatii, orice instalator care a absolvit studii medii sau tehnice se poate califica daca are 1 an vechime in acest domeniu. Asadar daca ai terminat liceul tehnic de instalatii, poti rapid sa devii instalator sanitar autorizat ANRE!

Cum obtin autorizatia ANRE pentru proiectare de instalatii?

Pentru a obtine aceasta autorizatie in specializarea de petrol, gaze, instalatii pentru constructii sau in domeniul gazelor naturale, vei avea nevoie de diploma de absolvire a studiilor superioare in domeniu. Va trebui sa transmiti si sa inregistrezi o serie de documente catre ANRE, si vei avea nevoie de urmatoarele:

 1. Cerere de autorizatie
 2. Actul de identitate
 3. Actul de studii
 4. Foaia matricola
 5. Certificatul de absolvire a unui curs de pregatire teoretica
 6. Adeverinta din partea unui operator economic autorizat ANRE care sa certifice perioada de practica
 7. Dovada achitarii tarifului de autorizare

Cat costa sa ma autorizez ca instalator sanitar autorizat ANRE?

Pentru un instalator, costul este de 250 RON. Acesta va trebui achitat anterior depunerii documentatiei necesare. Din pacate aceasta suma nu se inapoiaza daca solicitantul decide sa retraga dosarul, asadar va trebui sa fii hotarat daca doresti sa te autorizezi ANRE.

Unde pot vedea mai multe informatii?

Poti oricand intra pe site-ul ANRE pentru a obtine detalii despre procedura de solicitare a autorizatiei de instalator ANRE. Acolo vei gasi de asemenea detalii despre reinnoirea autorizatiei, odata obtinuta, precum si obtinerea legitimatiei odata ce ANRE a aprobat cererea ta de instalator autorizat.

Cum obtin autorizare ANRE pentru executie de instalatii?

Pentru a obtine aceasta autorizatie in specializarea de petrol, gaze, instalatii pentru constructii sau in domeniul gazelor naturale, vei avea nevoie de diploma de absolvire a liceului sau studii medii in domeniu. Va trebui sa transmiti si sa inregistrezi o serie de documente catre ANRE, si vei avea nevoie de urmatoarele:

 1. Cerere de autorizatie
 2. Actul de identitate
 3. Actul de studii
 4. Foaia matricola
 5. Certificatul de absolvire a unui curs de pregatire teoretica
 6. Adeverinta din partea unui operator economic autorizat ANRE care sa certifice perioada de practica
 7. Dovada achitarii tarifului de autorizare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *